A family oriented extension to an Alphington house. The proposed extension is contemporary in nature, deliberately defining old from new with rooflines separated and strategic curved elements to the façade to reduce the visual scale of the proposed extension.   

The design response has been to respond specifically to the existing house and context while continuing the existing predominant residential pattern of development in the area, that is to retain and enhance the existing front of the dwelling and to update the rear as a sustainable, contemporary extension that clearly delineates between the 'old' and the 'new', without compromising the 'old' and improving the amenity of the existing house.

The original existing front component of this Victorian house has been previously maintained and will be retained with some interior works for a new main bedroom, ensuite and robes and re purposing of a living room into a bedroom. 

 

A contemporary rear single storey extension is to replace a previous 2000s extension comprising dining, kitchen bathroom, laundry, bedroom and an openable glazed north façade opening to a new deck..

 

The new extension will address the configuration of previous the previous extension which was unpractical and did not take into consideration the northerly yard aspect in terms of visual and solar orientation.

A glazed hall connection is proposed between existing & new, offering east & west courtyard access and views with a low roofline to mediate between the existing house and rear extension rooflines.

 

  

The new north deck will be partly covered by a cantilevered canopy which will provide summer shade to the house while allowing winter sun inside.

 

A large circular central roof window is proposed to introduce natural light to the southern areas of the proposed extension while offering sky views from inside.

  

An above ground swimming pool is proposed along the rear, west side of the site with a steel structure proposed to the west side of the extension and over part of the pool.

​The proposed materials palette is a complementary combination of colorbond roofing, brick, white powder-coated aluminium framed double glazed window/ glazed doors, Colorbond trims, guttering & downpipes, timber decking and galvanized or painted steel externally. 

Riverview Alphington

  • Black Houzz Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

© 2008 - 2018 Statkus Architecture Pty Ltd

ph +61 3 9482 2201