A picturesque rural property in the Yarra Ranges featuring a large spring fed lake and rolling treed hills. This project, an extension and renovation to a modest 1930s inter war house stands as a reference to another time, while acknowledging the present and future.

The historical significance of the house, captured in a book entitled “The Way It Was”, was the starting point for this new intervention. An extension of 65 square metres has been designed to complement this modest tradition, while acknowledging spectacular views of an adjacent lake and surrounding paddocks. In form, the extension references the existing house’s dramatic high roofline and is clad in a vertical Spotted Gum shiplap cladding, treated to permit the greying effects of weathering over time.

 

The existing house features a covered verandah within a veil of insect screening which serves as an extra multi purpose room, retreat, laundry and storage area. This verandah has been extended inside into the center of the new extension, terminating at the house’s new entry of solid, reassuring and heavy double doors, with flanking glass sidelights. This new ‘verandah’ space forms entry hall, gallery, study and interstitial space between living and bedroom areas, capped by a roofline that reinterprets the existing, ducking above and below the adjacent rooflines.

This home considers multiple inhabitant possibilities, from a single occupant to a family with young children. Areas are able to be closed up forming cozy enclaves easily and quickly heated, or opened up for more informal living opportunities. Bushfire risk, water conservation, passive heating and lighting systems as well as maintaining all existing native vegetation on the site have also contributed positively to the resolution and shaping of this project.

 

This house will weather and age gracefully over time, not unlike the timber clad outbuildings throughout the property. A robust timber shack with contemporary conveniences and a colour palette that sits comfortably and confidently in the landscape.

 

Photos by Folded Bird

Lakeside Macclesfield

  • Black Houzz Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

© 2008 - 2020 Statkus Architecture Pty Ltd

ph +61 3 9482 2201