• Black Houzz Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

© 2008 - 2018 Statkus Architecture Pty Ltd

ph +61 3 9482 2201

Ascot Vale Edwardian Extension

This project is an extension to a brick and slate clad Ascot Vale Edwardian house will provide a third bedroom/study, new bathroom, laundry, kitchen, dining and living spaces under a low slung curved roof . Salvaged bricks will sit alongside new bricks in a vertical duo-chromatic arrangement.

 

The existing house is a semi-detached single storey red brick Edwardian with a pitched slate roof, the attached house to the east is a mirror image house of the same stock. The front section of the house contains 2 bedrooms serviced by an east side corridor with living, bathroom, and dining towards the rear. At the far rear of the house is a small kitchen and laundry.

 

The existing house did not take advantage of its northerly yard orientation, and was quite dark, reliant on powered lighting and heating systems. The rear section of the house was also quite compartmentalized with very little visual access to the yard.

The owners' brief and our subsequent design response was to address these issues while responding in a contemporary way to the distinctively Edwardian architecture of the existing house.

 

The proposal is to retain the whole of the front section of the existing single fronted brick clad Edwardian dwelling under the existing slate clad, pitched roof roofline and to retain the slate roof. The front façade which has maintained its original Edwardian detailing and character is not proposed to be altered. 

The front 2 bedrooms & hall are to be retained in their original configurations and the existing living room is to be converted into a multi-use space for use as a third bedroom, study or living space.

 

The internal walls at the rear of the house under the existing main roofline are to be demolished along with the north façade brick wall. 

North of the new multi-use space a new bathroom, WC and laundry is proposed, all under the existing roofline. 

A new single storey extension with a low slung roof is proposed to the north which is oriented to take advantage of the north yard with good solar orientation. 

This rear extension is a contemporary re-interpretation of a rear lean-to with a flat roof line that sits below the existing slate roof to maintain the original Edwardian character of the existing house.

 

The external cladding of the extension will comprise a combination of classic solid red and cream bricks laid in a vertical configuration resulting in a visually connected, yet identifiable new element that also matches and blends with the colours and materiality of the existing house.