Completed in 2 stages.

 

This project represents the first and second of three stages, preconceived in an earlier produced master plan. The first stage comprised a new kitchen, the second stage shown here comprises an extension of study and renovation of the courtyard end of the house. The functional brief was to replace the kitchen, provide adjacent dining area, cozy second living area, study, shed, rain water harvesting and courtyard landscape works. Future (stage 3) works will comprise a reconfiguration of the existing main bedroom to incorporate walk in robe, Ensuite, roof storage along with a renovated bathroom and laundry.

 

The performative & stylistic brief was to minimize visual clutter, maximize natural sunlight, provide improved visual and physical access to the courtyard (outlook), improve the appearance and functionality of the courtyard. This is a project of restraint. It picks up on cues from the original double fronted Victorian cottage, retaining key historic features, while introducing a contemporary extension that aims to complement rather than compete with the existing house adding as few elements as possible to achieve the result. This project is featured in "Houses for Small Spaces"edited by Gary Tackle.

 

Photos by Matthew Mallett

 

 

From the owners

It has been our pleasure to work with Ben Statkus on a long term project on our home over the past three years.

Ben was recommended to assist us with the renovation of our Victorian home in Albert Park, Melbourne. Firstly, he was forthcoming with ideas and a conceptual plan for the redevelopment of our home. Most importantly however, we have found him very responsive to our wishes and have greatly appreciated his willingness to work with us on a staged project, as funds become available.

Stage 1 involved replacing the kitchen. This was finished in May 2008 to our complete satisfaction. Currently we are working on Stage 2, an indoor-outdoor family room and courtyard with new study. Stage 3 will involve an ensuite bathroom and walk-in robes in place of the existing study plus new bathroom.

At all stages we have found Ben a delight to work with. He has been innovative, responsive, reliable and attentive to detail in a way that has made the project pleasurable and manageable for two people who work full time and do not have unlimited means.

 

 

Albert Park House of Restraint

  • Black Houzz Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

© 2008 - 2020 Statkus Architecture Pty Ltd

ph +61 3 9482 2201